Bluffsamtal 2022

Bluffsamtal är inget som är roligt att drabbas av. Många av oss har fått konstiga samtal från konstiga telefonnummer som kan härledas utomlands.Detta kallas även för wangiri-bluffen vilket på japanska betyder wan = en gång & giri = lägg på. De som ringer dig vill alltså inte att du skall svara. Tricket går ut på att du skall bli nyfiken på vem som ringde dig och därmed ringa tillbaka. Ringer du tillbaka till ett bluffsamtal så är risken betydande att du får betala dyra telefonkostnader.


Tänk på att vara försiktig när det kommer till okända nummer och bluffsamtal!

Wangiri-samtal

Wangiri är en benämning på bluffsamtal där någon ringer upp snabbt lägger på när du svarar. Ibland så brukar de även bara ringa en signal. Wangiri är alltså en teknik för att bluffa och försöka lura dig som telefonanvändare att du ska ringa tillbaka och riskera dyra telefonräkningar.

Wangiri är ett japanskt ord och betyder One call cut - ett samtal som bryts.

De som använder Wangiri-tekniken brukar använda sig av betalnummer som de sedan använder ringbotar som automatiskt ringer upp slumpvisa nummer runt om i världen. Tanken är att få så mycket trafik som möjligt tillbaka till sitt wangirinummer med förhoppningen om många kostsamma samtal och uppringningar.

Får du ett samtal, eller har ett missat samtal, från ett konstigt nummer så ring inte upp eller svara.

Dock så brukar det inte kosta något att svara - kostnaden kommer om du ringer tillbaka till bluffnumret.

Du kan även kontakta din telefonoperatör och berätta att du har blivit uppringd av ett bluffsamtal så operatören kan lägga till detta nummer i sin spärrlista.


Ibland behöver det heller inte kosta dig så mycket att ringa upp. Då är tricket från bedragaren att istället ringa upp tusentals personer, i till exempel Sverige, och därefter få "många bäckar små" med "inkomster" från oss alla som ringer tillbaka.

Många gånger så är det en telefonrobot som sköter alla bluffsamtal.

År 2017 så drabbades Sverige av en våg med bluffsamtal från Somalia.Utöver Somalia så har vi även fått rapporter om bluffsamtal från: